Намибия е страна със сурова, но удивително красива природа. Съчетава пустинни пейзажи с впечатляващо биологично разнообразие. Многобройните национални паркове съхраняват природните красоти на тази чиста и запазена страна. Намибия съчетава внушителни културни разлики в начина на живот и културата. От една страна са модерните градове като столицата Уиндхоек, а от друга страна са уникалните по рода си бушменски селища, в които начинът на живот е почти непроменен от незапомнени времена.

Пустинята Намиб. Територията на страната е заета предимно от сухи пустинни и полупустинни земи. В близост до бреговете на namib desert namibiaконтинента преминава студеното Бенгелско течение, което е една от основните причина за формирането на пустинята Намиб. Тя заема на практика почти цялото южно крайбрежие на страната. Подобно на останалите африкански държави, Намибия привлича туристи с чистотата и запазеността на своята природа. Пустинята Намиб не е толкова гореща, колкото са други пустини като Сахара или Калахари. Причината е в приятната прохлада, която осигурява Атлантическия океан. Условията тук могат да се сравнят до голяма степен с тези на западното крайбрежие на тропическа Южна Америка.

Колониите от Тюлени. Една от най-големите атракции са огромните колонии от тюлени, които живеят между студеното море и горещата пустинята. За тях тук е истински рай. Едрите бозайници живеят необезпокоявани, а посетителите често попадат на големи предупредителни табели, на които пише да се спазва дистанция от поне 150 метра от колониите с тюлени, особено ако са с автомобил. Оказва се, че този суров и негостоприемен бряг може да предложи на тюлените сигурност, която трудно биха открили на друго място. От една страна colony of seals namibiaса студените и богати на риба океански води, а от друга страна е сугурността на плажа далеч от акулите, чиято основна плячка са тюлените. Понякога все пак се случва някой чакал да се престраши да нападне колонията, но тъй като тюлените са доста едри животни реална заплаха съществува само за новородените малки.

Калахари. Една от най-вълнуващите части на Намибия е пустинята Калахари. Тя се намира в югоизточните части на страната. Мнозина я считат за най-красивата пустиня в света. Тя очарова с огнените си червени нюанси и главозамайващо разнообразие от животински видове. Тук можете да видите такива видове животни като черен носорог, африкански слон, лъв, гепард, различни видове антилопи (включително една от най-бързите – антилопата спринкбок), различни видове змии, скорпиони и едно от най-емблематичните за калахари животни – сурикатите.

Окаванго. В североизточната част на Намибия уникалната по рода си река Окаванго тече през територията на страната в sceleton coast namibiaпродължение на близо 60 километра. Тя превръща сухите иначе земи през които преминава в истински оазис. Животинският свят по течението на Окаванго трудно може да бъде описан. Това е едно от най-добрите места за сафари в света. Леопарди, гепарди, лъвове, хиени, слонове, антилопи, зебри, жирафи и какви ли не различни видове животни. Заради необикновената си красота голяма част от поречието на Окаванго в Намибия е защитена територия. Тук се намира Национален парк „Маханго”. В местността има чудесни условия за практикуване на екотуризъм.

Платото Уотърбърг. Национален парк „Плато Уотърбърг” е красива и много живописна местност, чиято красота напомня за Австралия. Сред червените полупустинни земи, върху които вирее сухолюбива растителност се издига платото Уотърбърг. Времето е оставило своя отпечатък върху неговите форми. Ако се изкачите горе пред вас ще се разкрие удивителна панорама. Равнините се сливат с хоризонта и няма нищо, което да наруши това усещане за безкрайност. В околностите на платото има доста голяма вероятност да срещнете някой гепард. Причината е, че тези равни и открити пространства предоставят на бързата котка отлични условия за ловуване.

Кога да пътуваме до Намибия? Най-доброто време за туризъм в Намибия е зимното полугодие от април до ноември. По това време на годината времето е най-приятно. Тогава ще избегнете както летните жеги, така и вероятността за дъжд. Температурите през зимата са изключително приятни и едва ли ще бъде необходимо адаптиране дори и за по-придирчивите туристи.


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *