Исландия земя на контрасти

28.04 – 05.05.2024 | 23.05 – 30.05.2024 | 29.08 – 05.09.2024

Без значение по кое време на годината ще я посетим, тази малка островна държава има с какво да ни посрещне! Спиращи дъха планински пейзажи, величествени водопади, Северното сияние, термални басейни с гореща вода под открито небе, културният живот на столицата Рейкявик, както и разнообразната кухня на викингите.

ПРОГРАМА

Ден 1 | София - Рейкявик

Среща на летище София и полет за Кефлавик – основното международно летище на островната държава /с прекачване/.
Късно пристигане в Исландия.
Трансфер до избрания хотел в Рейкявик и настаняване.
Нощувка.

Ден 2 | Златния кръг Golden Circle

Златния кръг /Golden  Circle/
Закуска. Не си посетил Исландия, ако не си минал по маршрута на Златния кръг /Golden circle/! Днес ще открием едни от най-известните природни феномени, ще се насладим на невероятни панорами и ще открием вулканичната сила на тази древна и вечно променяща се земя.
Първата ни спирка е при кратера Керид /Kerid/, формиран след изригване на вулкан преди 6500 години. Освен с фотогеничните си красиви склонове и гладкото езеро на дъното, Керид е известен сред местните жители и като любимото място за пикници на семейството на Бьорк – исландската музикална икона, която през 1987 година дори изнася концерт от плаваща конструкция в средата на езерото, докато публиката е насядала по стръмните брегове. 

Следваща спирка – Гейзер /Geysir/!
Природният феномен, дал името си на всички изригващи горещи извори по света. Част от причудливата местност с клокочещи води и небесно сини езерца, дължащи цветовете си на минералните отлагания, е Строкур /Strokkur/ – братът на Гейзер и една от емблемите на Исландия. Ще поседим край него и ще наблюдаваме поетапните му надигания, а на всеки 5 минути – впечатляващото му изригване, изхвърляйки водите си на височина над 25 метра.
Следват могъщите каскади на огромния водопад Гълфос /Gullfoss/ – тонове бучаща водна маса, която се излива от широки тераси от височина над 32 метра! Обещаваме ви, че дълго ще сънувате изумителната гледка на тази впечатляваща местност.

Време за обяд. Хей, в Исландия сме и тъй като тук нищо не е обикновено, мястото ни за обяда също няма да е! Очаквахте ли, че в тази северна страна, покрита с тънък слой вулканична почва, може да намерите истинска доматена ферма? Да, има я и всъщност макар и тънка, вулканичната пръст на Исландия е богата на минерали, които придават невероятен вкус на доматите, а горещите недра на острова осигуряват естествено отопление на оранжериите в доматената ферма – Friðheimar farm. Ресторанта на фермата предлага вкусна храна, в която основната съставка естествено са доматите. Дори не си представяте колко вкусен е доматения… чийзкейк.

Последната ни спирка за днес е Националният парк Тингвелир. Честно, колко пъти в живота си сте се разхождали буквално между две големи планетарни тектонични плочи? Именно това ще направим на мястото, на което се срещат Северноамериканската и Евразийската плочи във Великия атлантически риф, който бавно, от човешка гледна точка, но неумолимо от геоложка, отделя Исландия от Евразия. Именно тук, на брега на красиво езеро в началото на 10-ти век е основан Алтинги – най-старият все още действащ демократичен парламент в света – очакван усет към драматичните пейзажи от горди викинги, заселили се в една от най-предизвикателните територии на познатата тогава Земя.
Прибиране за заслужена почивка в Рейкявик.
Нощувка.

Ден 3 | Рейкявик

Закуска. Свободно време или /по желание/ възможност за наблюдаване на китове /срещу допълнително заплащане/. Ще се качим на корабче, ще ни облекат с топли гащеризони и се отправяме към открити води. По път ще се любуваме на красивите брегове на залива – величествени планини, тук-там някое градче с пъстри покриви, полуострови с красиви морски фарове. Отзивчивият екипаж ще ни разкажат интересни факти за различните видове китове и птици, докато порим водите в търсене на тези удивителни създания – най-големите морски бозайници в света!

Време за обяд.
Продължаваме с обиколка на любимата ни исландска столица.
Рейкявик /ударението е на И/ е една от най-малките европейски столици с население от около 140 000 души. Наричан “слънчевия пътешественик”, градът е малък, подреден и с много уютна централна част. Ще тръгнем заедно из лабиринта от малки улички. А наоколо – подредени стари дървени къщи с разноцветни врати и прозорци и чуден мъх по покривите, малки магазини, каферта, галерии и причудливи вътрешни дворчета. Стигаме до емблематичната църква Халгимскиркя Hallgrímskirkja, чийто строеж е отнел над 40 години. Причудливите ѝ форми са вдъхновени от базалтовите колони от застинала лава, а корпусът ѝ наподобява изригващ гейзер.
На площада пред църквата се намира статуята на Лейф Ериксон – изследователят, важен за исландците поне толкова, колкото Колумб за испанците и всъщност оспорващ първенството на Колумб в стъпването на американския континент. Всеки исландец е убеден, че именно той открива Америка, цели 500 години преди Колумб да прекоси Атлантика. Нещо повече. Именно тази версия на откриването на континента се преподава в исландските училища. Не спорете с местните по този въпрос, така както са излишни и всякакви спорове относно реалното съществуване на троловете и елфите – митологичните същества от исландските саги. Именно в елфите /по официални проучвания/ и до днес вярват много от гордите наследници на викингите.
Ще видим още най-стария парламент в света, действащ и до днес Althingi Parliament House, създаден в далечната 930 година. Продължаваме към Кметството, езерото Тьорнин, Лутеранската катедрала и концертната зала Харпа.

Свободно време в града или /по желание/ посещение на сградата Perlan /Перлата/.
Тя има удивителен купул и невероятна гледка от терасата. В Perlan има планетариум. Има и ледена пещера. Именно тази пещера в Перлан е първата по рода си в света, направена от над 350 тона сняг от исландските планини. В планетариума пък ще посетим магичното шоу Аурора , настанени удобно в седалки. Ще се изстреляме в космоса, потапяйки се напълно в мистериозните полярни сияния. Ще гледаме и лава шоу за вулканичното изригване на Гелдингадалир, което започва на 19 март 2021 г. на полуостров Рейкянес. Това е първото изригване в района от над 800 години.
В изложбените зали ще видим атракции усещайки силата на вулканите, земетресенията и геотермалната енергия. На терасата пък има ресторант и бар с гледки от високо. Истински любимо място!
Някои от атракциите в Perlan се заплащат.
Нощувка.

Ден 4 | Полуостров Снайфедлснес

Полуостров Снайфедлснес
Закусваме и се отправяме към едни от най-живописните островни пейзажи – тези на полуостров Снайфедлснес /Snæfellsnes/. Ще усетим духа на Исландия в старото рибарско селище Хелнар /Hellnar/, където ще посетим емблемата на градчето – местната църква, построена през 1945 г.

 След това ще видим невероятния пейзаж на Валасньос /Valasnös/, заливче от изумително сини води и насред тях – драматична базалтова формация от скални островчета. Ще видим и ерозиралата от срещата на слънчевите лъчи с мощта на вълните каменна арка Gatklettur на близкия плаж Арнарстапи. Недалеч е планината Киркюфел /Kirkjufell/, в превод Църковната планина и водопада Kirkjufellfoss.
Прибираме се в Рейкявик. 
Нощувка.

Ден 5 | Живопосното южно крайбрежие и обиколка по ледник

Закуска. Първата ни спирка е 60-метровия водопад Скогафос /Skogafoss/.
При слънчево време, по цялата му 25-метрова широчина, водните пръски се пречупват в красива дъга. И тъй като сме в Исландия, където за всяко място има сага или легенда, Скогафос също си има такава. Според местните, първият викинг, заселил се в местността, скрил съкровището си в пещера зад водопада.
Ние обаче няма да търсим имането на древния митологичен викинг, а ще ви покажем едно от най-любимите ни места в Исландия – черния плаж Рейнисфяра /Reynisfjara/.
Нереалния пейзаж на катранените вулканични пясъци и ослепително бялата морска пяна, разкъсана от базалтовите черни колони на скалите във водата. Черно и бяло. Абсолютен сюрреализъм е това място.
След сериала “Игра на тронове” , Исландия нашумя като една от основните локации за снимки.
Досега имахме възможност да видим вулканичните последици от огненото сърце на острова, сега е време и за леда – отправяме се към причудливите форми, ледени пещери, пукнатини и отблясъци на ледника Sólheimajökull. Уви, в последните години той бавно, но неумолимо се топи, вследствие на температурните промени.
Едно от най-странните изживявания ни чака на края на този изпълнен с емоции ден – ще влезем зад 60-метровата водна мощ на водопара Селяландсфос /Seljalandsfoss/. Незабравим празник за сетивата. Оставаме безмълвни почти през целия път обратно към Рейкявик…
Нощувка.

Ден 6 | Ледника Ватнайокутл - Ледниковата лагуна Йокулсарлон - Диамантения плаж

Закуска.
Отправяме се на дълго пътуване към на най-големия по обем ледник в Европа – Ватнайокутл. Нереалните цветове на ледника, вариращи от ослепително бяло, през сапфирено синьо и бездънно черно ни оставят без дъх. Ледниковата лагуна Йокулсарлон – гигантски ледени късове, плаващи в мразовитите води, а цветовете им, на фона на призрачния пейзаж, придават мистичност на гледката.

В близост до лагуната се намира Диамантеният плаж. Името му казва всичко. Част от ледените късове се шлифоват от водата и пясъка. Успяват да се доберат чрез вълните до катранено черният плаж и застиват в очакване да ги открием. Истински исландски диаманти от лед. Любов! Ледена, красива, проблясваща и искряща любов.
Завръщане в Рейкявик.
Нощувка.

Ден 7 | Полуостров Рейкянес - Синята Лагуна - СофияЗакуска.

Свободно време за разходки, подаръци, сувенири. По желание /срещу доплащане/ посещение на незабравимото изживяване Flyover Iceland. Ще полетим на едно вълнуващо пътешествие над Исландия с 15 минутно интерактивно филмче на което ние ще сме  пилоти на хеликоптер. Ще летим докосвайки водопадите, планините със снежни върхове, ледниците, прекрасните зелени полета с препускащи коне.
По обяд освобождаваме хотела.
Следва полуостров Рейкянес /Reykjanes/. Там ще ни посрещне един от най-старите морски фарове в Исландия /висок 26 метра/. Ще имаме и гледка към Gunnuhver – най-големият калциран гейзер в страната, известен със своята любопитна легенда. Според нея, гейзерът носи името на полтъргайст на над 400 години. Това била Гуна – жена, сътворила голямо опустошение в района. За наказание един свещеник я бутнал в горещия и кипящ извор. А след толкова години, легендата гласи, че призракът на Гуна все още го преследва.

Отправяме се към Seltún Geothermal Area – високотемпературната геотермална зона, в която се намират разнообразни горещи извори – бълбукаща кал, кипящи потоци и димящи фумароли. Многоцветното поле изненадва с нюанси от жълто до ярко червено и тюркоаз до тъмно зелено. Мистично.
Късен следобед е, и е време за Синята лагуна. Любимият на всички спа център на открито. Наречен е така, заради уникалния си цвят, получен при рядка комбинация от сладка и морска вода. Ще имаме време за релакс, за напитки и чудесно настроение.
Заслужили сме го.
Привечер – трансфер до летището и късен полет за София.

Подари си приключение!

ICELAND

28.04 - 05.05.2024 | 23 - 30.05.2024

2 130/на човек
 • Минимален брой за провеждане на програмата 15 човека. Капаро 50% при записване.
 • Единично настаняване + €350
📞 +359 889 605065

В ЦЕНАТА Е ВКЛЮЧЕНО

 • Полет София - Рейкявик - София / с прекачване
 • Летищни такси
 • 23 кг чекиран багаж
 • Салонен багаж с размер до 55 x 40 x 20 cm/
 • 6 нощувки със закуска в избрания хотел
 • Всички трансфери
 • Водач на български език
 • Обиколка на Рейкявик
 • Целодневна екскурзия Златния кръг /Golden Circle/
 • Целодневна екскурзия по Южния бряг /South Coast/
 • Целодневна екскурзия на полуостров Снайфедлснес
 • Целодневна екскурзия до Ледниковата лагуна Йокулсарлон и Диамантения плаж
 • Полудневна екскурзия на полуостров Рейкянес /Reykjanes/
 • Здравна застраховка "Помощ при пътуване в чужбина" с покритие 10 000 евро

В ЦЕНАТА НЕ Е ВКЛЮЧЕНО

 • Синята лагуна /Blue Lagoon/ - 85 евро
 • Наблюдение на китове – 110 евро за възрастни и 54 евро за деца до 11 г.
 • Лични разходи /телефонни разговори, мини-бар, градски транспорт и др./
 • Неупоменати в програмата услуги
 • Застраховка "Отмяна на пътуване"
 • Лица на възраст над 70 години доплащат за медицинска застраховка