Беше края на 2013г. на вън се пукаше от студ, а аз си мислех как ще си направя пътешествие с ветроходна яхта! Искаше ми се лятната ми почивка да мине по различен начин, не както през последните 15 годни! Знаех обаче, че за да се случи това пътуване ми трябват поне още 5 ентусиасти като мен. Споделих идеяти си с някои по-близки приятели и за щастие те решиха, че ще бъде инетресно преживяване! Поразпитах насам натам как стои въпроса с яхтите, от къде тръгват, кои са островите, които ще обикаляме, какво ще ни е нужно за пътуването, колко ще ни струва и други такива важни подробности. Оказа се, че 8 дни на яхтата ще ни струват около 1000 лева на човек, като в тази цена ще ние включен и шкипер, както и всичко необходимо за пътуването без храна и напитки. Стори ни се напълно поносимо като се има в предвид, че сме 6 човека, храната и напитките ще си ги купим, като това ще ни струва още 600лв Решихме че си заслужава и запазихме яхтата за края на Август 2014. Имахме малко повече от 8 месеца до датата на нашето приключение, но вече бяхме нетърпеливи, само за това говорихме. Яхтата, която бяхме резервирали беше повече от добра! Beneteau Oceanis 43 произведена 2010, като нова! Времето ни мина бързо в очакване на новото ни приключение с яхта. Ноща преди датата на отплаване се натоварихме във вана на един от приятелите ми и отпрашихме към Лефкада, пристанището ни на отплаване. Пътуването беше забавно, но доста дълго почти 10ч. за 720км. Пристигнахме в оречения час както ни беше казано около обяд. Мислех си, че само аз се чувствам под такава еуфория, но на момчетата също им беше доста превъзбудено все пак това ни беше първата яхта! Когато я видяхме на пристанището една беличка новичка, лелеее какъв кеф! Метнахме раниците си с оскъден багаж на борда, натоварихме храната, напитките, минахме един бърз курс за безопасност и бяхме готови да потегляме. Тук е момента да кажа, че голям плюс на този тип почивка е малкото багаж, който носиш със себе си!
Маршрутът, към който щяхме да се придържаме в Йонийско море е: Остров Левкада, Василики, Скорпиос, Остров Маганиси, Порто Кацики, Остров Закинтос, Фискардо, Остров Корфу, Остров Паксос.
И както шкипера каза “маршрутът винаги може да се промени”!
Първият ден в открито море беше някак странен, на никой не му беше лошо, просто свиквахме с клатушкането. Яхтата пореше морето ние помагахме за платната, гонехме вятъра беше уникално, денят ни мина за един миг! Намерихме си спокойно заливче, в което да пуснем котва за през ноща и започнахме да наблягаме на узото. Трябва да кажа, че се чувствахме страхотно някак свободни и не задължени от нищо и никого. Скачахме от яхтата, плувахме, хапвахме си салатка, пийвахме с узо просто супер. Сутринта въпреки няколкото бутилки алкохол от вечерта станхаме доста рано още по изгрев. Гледката беше невероятно впечатляваща! Закусихме с по една-две бири и вдигнахме платната към нови хоризонти. Вторият ден беше доста по-добре вече бяхме свикнали с клатенето и си пиехме спокойно. Яхтата си пори вълните, шкиперът голям веселяк започна да дрънка на китара и да пее всякакви песни, което допълнително ни повдигна настроението и без да се усетим се беше заформил страшен купон. В късния след обед от вятъра и слънцето, които бяха наши спътници на всякъде се бяхме поизморили, а може би и алкохола ни подейства, та както си седяхме по палубата и си говорехме така дремнахме няколко часа. Привечер се разбудихме със страхотно настроение и всичко започна на ново. Времето ни минаваше много добре, намирахме уникални места за гмуркане, обикаляхме самотни плажове забавлявахме се истински. Може би на четвъртия ден от нашето приключение решихме да акустираме на пристанище, да хапнем в някоя таверна, да си заредим телефоните и разбира се да си напазаруваме още свежи напитки.
Казвам ви тази почивка мина като един миг и наистина мога да кажа, че беше почивка! Следващите 3 дни не ги усетихме. На връщане във вана си говорихме само за преживяното и разбрахме, че това е най-добрата ни почивка до сега. Решението беше единодушно за следващия сезон, но този път за повече дни и други дестиации. Уверявам ви, че единственото нещо, което ви трябва е хубава компания, с която да споделите това несравнимо изживяване!