Как да кандидатствате, необходими документи, визови такси и други

Тайланд, една от най-популярните туристически дестинации, вече е напълно отворен и премахна почти всички ограничения за пътуване, свързани с Covid-19, включително изискването за „Thailand Pass“ и „Медицинска застраховка“ при международно пристигане.

Освен това Тайланд предлага виза при пристигане в моменти, когато пътниците страдат най-много от забавяне на визата и продължително време за обработка за повечето нации.

Електронна виза за Тайланд при пристигане.
Освен Visa On Arrival, Тайланд вече предлага нова E-Visa On Arrival (E-VOA), която осигурява много лесен и бърз процес на пристигане в Тайланд – нещо, което всеки пътник желае след дълъг полет.

Заявленията за E-VOA на Тайланд могат да се подават онлайн, чрез туристически агенти или във всеки VFS Global Visa Application Center.

Какво представлява електронната виза за Тайланд при пристигане?
Електронната виза при пристигане в Тайланд (E-VOA) е комбинация от 2 вида много популярни визи, а именно електронната виза и визата при пристигане (VOA).

Електронната виза е електронна виза, за която можете да кандидатствате и която ви позволява да влезете в държава с цел туризъм. Докато Visa On Arrival (VOA) е разрешение за влизане, което се дава при пристигане на пристанището/на границите на страната, която планирате да посетите.

Кой може да кандидатства за E-VOA?
В момента Тайланд предоставя възможността за E-VOA на общо 18 нации, включително България. Пълният списък на всички 18 нации, чиито граждани отговарят на условията за E-VOA, е както следва;

България
Бутан
Китай
Кипър
Етиопия
Фиджи
Грузия
Индия
Казахстан
Малта
Мексико
Науру
Папуа-Нова Гвинея
Румъния
Саудитска Арабия
Тайван
Узбекистан
Вануату

Необходими документи за Тайланд E-VOA
За да кандидатствате за E-VOA за Тайланд, трябва да качите следните документи по време на онлайн процеса на кандидатстване.

Паспорт, който е валиден най-малко 30 дни.
Заглавна страница на паспорта
Паспортна биографична страница
Актуална снимка с размер 4×6 см и не по-стара от 6 месеца
Самолетни билети за заминаване и връщане (не повече от 15 дни от влизането).
Доказателство за настаняване (резервация на хотел или резервация в Airbnb)

Можете също така да бъдете помолени да подадете допълнителни документи, докато кандидатствате за E-VOA, като например удостоверение за раждане за непълнолетни. Трябва да качите тези документи онлайн.

Валидност на документа
Предварително одобреният E-VOA е валиден само на датата на пристигане, както е посочено във формуляра за кандидатстване.
Целта на вашето посещение трябва да бъде кратък престой/пътуване в Тайланд за не повече от 15 дни.
Вашият паспорт трябва да е валиден най-малко 30 дни от датата на пристигане и да има поне 1 налична страница за печат на виза.
Трябва да сте гражданин на една от 18-те националности, които се считат за отговарящи на условията за услугата E-VOA според изискванията на Имиграционното бюро на Тайланд
Вашият потвърден самолетен билет трябва да показва двупосочно пътуване за не повече от 15 дни
Вашият пълен адрес за настаняване в Тайланд трябва да може да се провери
Трябва да имате достатъчно средства за живот, за да поддържате престоя си в Тайланд (минимум 10 000 THB/човек, 20 000 Baht/семейство).

Как да кандидатствате за Тайланд E-VOA?
Трябва да подадете заявление чрез VFS Global, за да започнете своя E-VOA в Тайланд. След като щракнете върху връзката, трябва да създадете акаунт и да попълните следната информация във формуляра за виза за Тайланд при пристигане:

В 3 прости стъпки вашето приложение за E-VOA в Тайланд е готово!

Стъпка 1: Предоставете подробности за приложението и качете необходимите документи
Стъпка 2: Платете таксата онлайн
Стъпка 3: Изтеглете предварително одобрения E-VOA

Трябва да разпечатате копие от попълненото си онлайн заявление за виза за Тайланд при пристигане и да го предадете в имиграционната зона (заедно с другите ви подкрепящи документи).

Паспортът ви ще бъде подпечатан, след като длъжностните лица одобрят вашия E-VOA и след това можете да влезете в Тайланд.

Такси за E-VOA в Тайланд
След като подадете вашата информация и другите необходими документи, трябва да заплатите таксата за кандидатстване. Таксите за E-VOA за посетителска виза са както следва (невъзвръщаема такса за онлайн обработка, включваща всички такси):

Такса за обикновена виза: 2000 THB (приблизително 110 BGN)
Редовна такса за обслужване: 500 THB (приблизително 27 BGN)
Услуга Express-Visa: Можете също така да кандидатствате за експресна услуга, за да получите своето E-VOA решение в рамките на 24 часа.

Такса за експресна виза: 2000 THB
Такса за експресна услуга: 2500 THB
След като платите таксата за E-VOA, ще получите имейл, потвърждаващ плащането ви.

Таксите могат да се плащат само с кредитна/дебитна карта MasterCard, Visa или Union Pay, както и с WeChat или Alipay.

Не е задължително картата да е на ваше име. Проверете дали вашата карта е „3D Secure Card“ и може да извършва международни транзакции.

Таксата за E-VOA ще бъде платена само в тайландска валута (THB). Ако нямате THB сметка, еквивалентна сума във вашата местна валута ще бъде удържана от вашата сметка.

При пристигане на летището в Тайланд
Трябва да отидете до Visa on Arrival в имиграционната зона и да изчакате в специалната лента за E-VOA при пристигането. След това трябва да покажете на имиграционните служители своя валиден паспорт и предварително одобрен E-VOA. Ще ви бъде разрешено да влезете в Тайланд, след като властите прегледат необходимите ви документи.

Отидете до зоната за визи при пристигане в имиграционната зона и влезте в специалната лента за E-VOA
Представете паспорта си на служителя
Получете окончателното имиграционно одобрение и влезте в Тайланд
Документи за носене

На летището летищните власти ще проверят дали имате право да влезете в страната. Бъдете наясно с документите, които трябва да носите, и избягвайте всякакви проблеми:

Вашият валиден паспорт (трябва да е същият, който използвате за кандидатстване за E-VOA)
Вашият предварително одобрен E-VOA
Имиграционна квитанция.

Време за обработка на E-VOA в Тайланд
Обработката на E-VOA на Тайланд обикновено отнема между 24 и 72 часа. Ако вашата кандидатура е била отложена повече от пет работни дни, можете да се свържете с VFS Global. Ако изберете услуга за експресна виза, вашият E-VOA за Тайланд ще бъде обработен в рамките на 24 часа.

Проследете състоянието на визата за Тайланд
Ако не сте получили визата си за Тайланд навреме и сте изправени пред закъснения, винаги можете да проследите статуса на вашата молба за виза за Тайланд от тази връзка.

Всичко, което трябва да направите, е да въведете вашия;

Номер на паспорт
Дата на раждане
Референтен номер на поръчката
И щракнете върху бутона за изпращане; След като изпратите гореспоменатите подробности, VFS Global ще покаже текущия статус на вашата молба за виза за Тайланд.